Czy system punktów i nagród zwiększa zaangażowanie użytkowników?
Dopiero po kilku tygodniach korzystania z różnych platform zauważyłem, że znacznie częściej wracam tam, gdzie moje zwykłe aktywności są jakoś zapisywane i później dają dostęp do dodatkowych opcji. Kiedyś zupełnie nie zwracałem uwagi na punkty, ale ostatnio uzbierałem ich trochę i możliwość wykorzystania ich w wybranym momencie była całkiem przyjemna. Jak jest u was — czy system punktów i nagród rzeczywiście zwiększa zaangażowanie, czy po pewnym czasie przestajecie go zauważać?
7 Views

U mnie zadziałało to głównie dlatego, że postęp był widoczny i nie musiałem specjalnie zmieniać sposobu korzystania z serwisu. Podczas porównywania różnych rozwiązań trafiłem na
gdzie opisano między innymi mechanizm monet, sklep z nagrodami oraz kilka dodatkowych aktywności. Możesz tam zajrzeć jako do przykładu, jak taki system bywa zorganizowany. Z mojego doświadczenia wynika, że punkty zachęcają do powrotu, ale tylko wtedy, gdy zasady są proste, postęp łatwo sprawdzić, a nagrody można wybrać bez czytania długiego regulaminu.